Støtteplakat for Ukraine – Himmelbjergbyen Ry


Tag vare på det liv, som tilliden lægger i din hånd. Det er titlen på den plakat, jeg har tegnet til Ry – for at samle ind til at hjælpe flygtninge fra Ukraine. Det var filosoffen og teologen K.E. Løgstrup, der i ‘Den Etiske Fordring’ skrev om at “tage vare på det liv, som tilliden lægger i vor hånd”, men jeg har brugt citatet i bydeform i min titel.

Plakaten er en omfortolkning af en gammel turistplakat, hvor jeg har tilført nye betydningslag. På den gamle plakat var det byen Ry, der lå som en blomst på en åkande – ligesom byen rent geografisk ligger omkranset af vand (de tre søer). Min stiller i stedet spørgsmålene:

Hvad/hvem er blomsten? Hvad er bladet/hånden? Modtager du blomsten eller løfter du blomsten? Hvad er egentlig funktionen for “udkigstårnet” på Himmelbjerget? Skal man se noget fra det eller skal tårnet selv blive set? Er det et fixpunkt i landskabet, man kan navigere efter?

Symbolikken i farverne er vel mere ligetil: Det er de blå og gule farver fra det ukrainske flag. Den blå himmel over de ukrainske kornmarker. Plakaten trækker de ukrainske land ind i stuerne – som flygtningene nu skal inviteres ind i vores liv.

Det var forfatter Jonas Norgaard Mortensen, der spurgte, om jeg ville arbejde med den gamle plakat, og det er vores fælles interesse for personalistisk tænkning, I kan se i plakaten her.

Vi har sammen været på en studietur til Kyiv og Lviv i Ukraine tilbage i 2017, og mødte her et levende civilsamfund – og et land der dengang havde været i krig mod Rusland i tre år. Ruslands voldsomme eskalering af denne krig med en fuld invasion af Ukraine har rystet mig meget.

Det her er ikke overstået på få uger, og jeg håber, at nogle vil støtte flygtningearbejdet og hænge plakaten op – som en løbende påmindelse om det store ansvar, vi står med overfor Ukraines flygtninge. 

Plakaten kan vist nok købes fire forskellige steder i byen Ry. Støtteplakaten samler penge ind til ‘Flygtninge Frivilliggruppen i Ry’ (DRC Dansk Flygtningehjælp).

Se også støtteplakaten med motiv fra Mosede Havn, Greve Kommune: